Kaasugrillillä savustaminen

Tiesitkö, että kaasugrillilläkin voi savustaa? Joidenkin hyvin varusteltujen kaasugrillien mukana saattaa tulla savustuslaatikko, mutta myös ilman sitä savustaminen onnistuu helposti. Kaasugrillillä savustamiseen tarvitset ainoastaan foliota, haketta savustimeksi ja tietysti savustettavat ruuat. Alta löydät ohjeistuksen sekä vinkit foliointiin, kaasugrillin valmisteluun ja savustusprosessiin.

Savustettaviksi ruuiksi sopivat mainiosti hyvin rasvaiset kalat kuten lohi, siika, silakka, muikku ja kirjolohi. Lihoista savustukseen soveltuvat samat lihat kuin tavalliseen grillaukseen. Kasviksiinkin voi savustamalla saada täysin uudenlaisia ja mielenkiintoisia makuvivahteita.

Foliointivaihe

Ota foliorulla esiin ja aseta sen päälle noin kourallinen savustushaketta, -puruja tai -pellettejä. Haketta, puruja tai pellettejä kannattaa kostuttaa hiukan, jotta ne eivät pääse syttymään pahasti. Foliota hakkeen ympärille kannattaa laittaa noin kolmen kerroksen verran, jotta se ei hajoa grillissä. Taittele ja puristele folio löyhäksi nyytiksi tai pitkulaiseksi laatikkomuotoiseksi siten, että se jää suuosastaan hiukan raolleen.

Folioon jätetään hiukan ilmavuutta ja rakoisuutta siksi, että hakkeen/lastujen/pellettien kuumentuessa pääsee grilliin savustukseen vaadittavaa savua nyytissä olevista raoista.

  • Kourallinen haketta kestää savustamisessa noin puoli tuntia.
  • Muista kostuttaa haketta hiukan.
  • Hakkeen ympärille tuleva folio kannattaa taitella nyyttimäiseksi ja jättää hivenen ilmavaksi.

Asettaminen kaasugrilliin ja savustamisen aloittaminen

Savustamisessa voit käyttää mitä tahansa kaasugrilliä, koska savustamisessa käytetään vain yhtä polttimoa. Savustuksessa toimintaidea perustuu epäsuoraan lämpöön ja sen vuoksi tarkoituksena on lämmittää ainoastaan grillin toinen puoli.

Ensimmäisenä askeleena grillin valmistelussa tulee kaasugrillissä oleva ritilä ottaa pois. Aseta sitten tekemäsi folionyytti lämmönjakolevyn päälle grillin jompaankumpaan laitaan. Tämän jälkeen voit laittaa ritilän takaisin folionyytin päälle.

Ryhdy tämän jälkeen kuumentamaan grilliä ainoastaan sillä polttimella, jonka päälle asetit folion. Kun folion aukoista alkaa muodostua savua, voit asettaa ruuat folion viereisille ritilöille. Sopiva lämpötila savustuksessa on noin 100–130 astetta. Kun ruuat ovat savustumassa grillissä, voit myöhemmin ryhtyä käyttämään myös niiden alla olevia polttimoita sopivan paistopinnan saavuttamiseksi.

Muista siis nämä askeleet:

  • Ota ritilä pois ja aseta folionyytti lämmönjakolevyn päälle. Sen jälkeen voit asettaa ritilän takaisin.
  • Muista huolehtia, että foliossa on ilmavuutta, jotta savua pääsee grilliin.
  • Savun luomiseksi käytä ainoastaan sitä poltinta, jonka päälle asetit folion.
  • Laita ruuat grilliin folion vieressä olevan ritilän päälle.
  • Savusta ruokia noin 100–130 asteessa.
  • Kun ruuat ovat savustumassa, voit halutessasi käyttää muita ruuan alla olevia polttimoita. Näin voit antaa ruualle sopivan paistopinnan.
payments-logo
© 2022 Hobbybox.fi